Ihana kevät – mutta voi kauhistus, se viherkasvien keväthuolto

julkaistu kategoriassa: KIVIJALKAKAUPAN AJAN ARTIKKELIT 0

Viikonloppuna aurinko paistoi ihanasti ja tuli tosi keväinen fiilis. Katselin ulos ikkunasta miettien, kirjoitanko aiheesta viherkasvien keväthuolto vain lähdenkö ulos? Katseeni harhaili ikkunan edustalla oleviin viherkasveihini. Arrrgg ja OMG. Ja hyvä fiilis lopahti. Näetkö sinäkin saman kuin minä katsellessasi ikkunan suuntaan? Talven aikana kärsineet viherkasvit?

 

Olinkin vähän kahden vaiheilla kirjoituksen aiheesta. Viherkasvien keväthuolto vai pääsiäisviikon tapahtumat kukkakaupassa? Tämä ratkaisi! Ja jääköön kasvienkin huolto vielä tuonemmaksi, mutta nyt aiheen kimppuun!

 

Oikea aika viherkasvien keväthuoltoon on nyt

Keväthuolto on hyvä tehdä nyt kun valo on lisääntymässä. Älä kuitenkaan hermostu, jos tiedät ehtiväsi puuhiin vasta vaikkapa huhtikuussa. Ei se silloinkaan ole myöhäistä. Ja ylipäänsä ei kannata ihan tältä istumaltakaan toimeen alkaa, sillä puuha vaatii hieman ennakkojärjestelyjä.

 

Ennakkojärjestelyt

Tutki ensin kasvejasi miettien mitä niille tulisi tehdä. Jos ruukkuja ei ole vuosikausiin vaihdettu ja ruukku näyttää olennasesti liian pieneltä kasville, voi olla aiheellista penkoa ruukkuvarastoa tai kipaista kauppaan. Isompaa ruukkua ei missään nimessä pidä vaihtaa joka vuosi, jos kasvin/juuriston koko ei sitä vaadi. Tämä ajatus helpottaa varmasti, jos et pidä ruukunvaihdosta. Tällöin riittää, kun poistat huonoa pintamultaa ja lisäät tilalle tuoretta.

 

Pintamullan vaihto, kuivien lehtien ravistus, rungon matkalta versot pois ja muutenkin vähän latvontaa. Sekä suihkutus.

Jos päädyt ruukun vaihtoon, tulisi viherkasvi kastella hyvin pari päivää ennen vaihtoa. Mullan ollessa kosteaa, irtoaa kasvi helpommin vanhasta ruukusta ja juuristo kärsii vähemmän.

 

Multavarastot tulisi myös tutkia. Altakasteluruukkuihin tulisi ostaa niihin tarkoitettua kestomultaa. Kukkamulta sopii reiällisiin ruukkuihin viherkasveille ja kukkiville, kaktusmulta kaktuksille jne. Kannattaa ihan mennä kukka- tai puutarhakaupan multahyllylle tutkimaan millaisia multia on tarjolla. Multapusseissa on selkeästi kerrottu millaisiin tarpeisiin niitä käytetään, joten rohkeasti tutkimaan.

 

Multa valitaan ruukun ja kasvin mukaan. Lannoitekin on hyvä hankkia tulevaa kasvukautta ajatellen.

 

Millainen ruukun sitten tulisi olla

Ruukun tulisi olla halkaisijaltaan parista muutamaan senttiin suurempi kuin edellinen. Visuaalisesti ajatellen, sen tulisi näyttää sopivan kokoiselta sinun kasvillesi. Jos mullanvaihtojen pelossa vaihdat hurjasti liian isoon, voi koko kasvin kasvu pysähtyä. Se ei jaksa kasvattaa itseään, kun sen kaikki voima menee juurien kasvattamiseen.

 

Altakasteluruukku vai reikäpohjainen

Tämä on täysin makukysymys. Tai kasteluinnostasi riippuvainen. Altakasteluruukun valitessasi, et joudu kastelemaan viikottain. Altakasteluruukun vesisäiliö täytetään kerralla ja viikottain tutkitaan onko vettä jäljellä. Kun säiliö on ollut noin viikon tyhjä, on aika täyttää säiliö jälleen. Helppoa eikö totta?

 

Altakasteluruukkuja löytyy monenlaisia. Monesti ne ovat muovisia. Kalliita ja halvempia. Jos haluat oikein kivat, on hyvä varata kiertelyyn vähän aikaa.

 

Reikäpohjaisissakin on hyvät puolensa. Niitä löytyy montaa eri materiaalia. On savea, keramiikkaa, muovia… Kastelun tarve on säännöllisempää ja tehdään ihan kasvin vaatimusten mukaan. Näissä vesi ei varastoidu, joten jos olet luonteeltasi kastelija, suosittelen reikäpohjaista.

 

Otapa hommaksesi miettiä ja järjestellä nämä asiat kuntoon ja lue sitten aiheesta viherkasvien keväthuolto seuraava osa. Se ilmestyy piakkoin.

 

Kiva, että luit loppuun ja toivottavasti luet jatko-osankin.

 

Ps. Jos kaipaat asiaan lisää konkretiaa, niin pääsiäisviikolla meillä Kukkahuone Sinivuokoissa on havaintoesitys aiheesta. Tarkempi aika selviää lähipäivinä. Jos haluat tiedon siitä ja tämän artikkelin jatko-osasta varmasti, niin liity sähköpostilistallemme tästä. Liittyessäsi saat uutiskirjeemme silloin tälöin sekä 7 vinkkiä, joilla saat leikkokukkasi kestämään pidempään.

 

Kiva, että luit loppuun. Kiitos =) Haluaisitko myös jakaa?Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin