Kukkakurssi

Joulun odotukseen-Aikuisten joulukalenteri

julkaistu kategoriassa: KIVIJALKAKAUPAN AJAN ARTIKKELIT 0

Onko sinulla ollut aikuisena joulukalenteri? Muistat varmaan lapsuuden iloisen (ja malttamattoman) joulun odotuksen luukkuja availlessa? Tai olet uudelleen päässyt siihen mukaan lastesi myötä? Minulla ei ole lapsia, mutta muistan hyvin ja olen osallistunut kaksossisareni lapsien tavarajoulukalenterin ideointiin joskus. Ihanaa puuhaa sekä ideointi että availun seuranta. 🙂

Tarkoitukseni on nyt kirjoittaa vähän aikuisten joulukalenterista. Ja hyi, jos otsikosta tuli jotain tuhmaa mieleen. Mistään sellaisesta ei ole kyse. 😀

Minäpä kerron millaista joulukalenteria ajattelin

Ehkä se kuvista, suklaasta tai tavaroista koostunut joulukalenteri on jo nähty. Me olemme kukkakaupassa ideoineet adventtiaiheista kurssia ja sen myötä tuli ajatus kirjoittaa artikkeli adventtikalenterista. Onko adventtikranssi tai -asetelma sinulle tuttu? Vaikka minulle on, työn puolesta, itselläni ei koskaan ole ollut adventtikranssia. Monta kertaa olen suunnitellut sellaisen laittavani, mutta aina ajankulu yllättää ja se jää toteuttamatta. Tänä vuonna ajattelin ryhdistäytyä ja tehdä itselleni todella kauniin adventtiasetelman, josta voin nauttia koko joulukuun.

Pitkän stressaavan ajanjakson jälkeen haaveilen rentoutuvani lauantai- ja sunnuntai-iltoina kynttilän loimussa adventtiasetelmaani ihaillen. Vaikka adventtikynttilöiden poltto on kristinuskoon liittyvä rituaali, voi adventti olla myös vain hiljentymisen ja nauttimisen aikaa muillekin. Vai mitä mieltä olet?

Millaisen adventtikalenterin sinä haluaisit? Adventtikalenteri voisi olla yhdistelmä kynttilöitä ja kukkia? Se voisi olla ihan se perinteinen adventtikranssi pyöreällä muodolla tai vaikkapa asetelma astiassa tms.? Minun adventtiasetelmani tulee olemaan vähän uudenlainen koivuhalkoon tehty asetelma. Halkoon on lovettu kolot kukkasienille, jotka peitetäään sammaleella. Sammalpeitto on kaunis ja saa jäädä osittain näkyviin. Sieneen asetellaan kukkia ja vihreitä oman maun mukaan sekä koristellaan kävyillä ja muilla luonnonmateriaaleilla. Koska leikkokukat aina lakastuvat aikanaan, tulee asetelma olemaan muuttuva. Vaihdan vain lakastuneen kukan tilalle uuden ja erilaisen kukan.  Halkoon porataan myös 4 reikää metallisille kynttiläpidikkeille. Jokaiselle adventtisunnuntaille omansa. Lisäilen vielä lopuksi metalliset numerot jokaisen kynttilän kohdalle, niin adventtikalenteri on valmis. Niin odotan jo, että millaisen saan aikaiseksi!

 

Ideointi pohjaan tapahtui aika hauskasti – saunassa

Ideointi pohjaan tapahtui joskus ihan vahingossa saunan lauteilla. Kerroin avomiehelleni (silloiselle miesystävälleni) eräästä koivuhaloista tehdystä asetelmasta, jonka olin joskus tehnyt joulupöytään. (Silloin toteutin sen useammalla halolla ja väliin laitoin muoviastioissa sieniasetelmat.) Hän kyseenalaisti työni täysin ja kysyi miksi ei kokonaisesta pitkästä halosta? No minä taas olin sitä mieltä, ettei sellaisia pitkiä halkoja saa mistään ja miten niihin muka saisi kolot sienille, ettei asetelmaosuuksista tule liian korkeita. Hän lupasi kolota, jos minä hommaan halot. Ja kun sain suuni auki ja kyselin polttopuiden toimittajaltani asiaa, kaikki järjestyi. Nyt avomieheni saa urakoida koloja halkoihin aina tarvittaessa ja varmaan katuu ideaansa aina silloin tällöin. Heh.

Jos vaikuttaa liian työläältä, niin onhan niitä helpompiakin materiaaleja

Epäiletkö, että olisi liian työlästä vaihtaa kukkia uusiin aina välillä? No eipä hätään, sillä vaihtoehtoja on! Kukkien tilalle voi laittaa pelkästään lakastumatonta luonnonmateriaalia sekä esimerkiksi joulupalloja, nauhaa, kanelitankoja, koristeomenoita tai mitä ikinä mieleen juolahtaa. Niitä minä aioin käyttää, jos turnauskestävyys loppuu kesken. Ja usko pois niin tulee käymään, sillä joulukuuhan on meidän floristien kiireisintä aikaa.

Vähän adventtikranssin historiaa

Ensimmäisen adventtikranssin  vuonna 1839 teki tiettävästi saksalainen teologi Johann Hinrich Wichern köyhille lapsille, jotka hän oli ottanut hoiviinsa. Ja tarkoitus oli, mikäpä muukaan kuin lievittää lasten joulun odotusta. Se oli tehty rattaanpyörästä. Siinä oli 4 isompaa kynttilää jokaiselle adventtisunnuntaille ja pieniä kynttilöitä jokaiselle arkipäivälle ensimmäisestä adventista jouluaattoon. Aluksi sitä ei koristeltu mitenkään, mutta myöhemmin sen saatua uskollollisen merkityksen, se koristeltiin kuusen oksilla.

Heinrichin  idea pohjautui mahdollisesti vielä vanhempaan adventtikranssiperinteeseen keskiajalta, jolloin adventtikranssia pidettiin vuoden pyöränä, joka vuoden lyhimpään päivään ehdittyä oli tehnyt kokonaisen pyörähdyksen ja nyt toisi auringon ja valoisammat ajat takaisin.

Saksassa adventtikranssiperinne on elänyt pitkään ja sieltä se on pikku hiljaa alkanut rantautua meille Suomeenkin. Koristelu on lisääntynyt myöhemmin kaikkeen kuivattuun ja luonnonmateriaaleihin. Nykyisellä kukkasienitekniikalla siihen on myös mahdollista laittaa leikkokukkia. Onkin kiva, että todella vanha perinne vielä elää ja mutta voi muuttua ajan mukana.

Kadvevttikranssi

Adventtikranssi/-asetelma, se perinteisempi joulukalenteri

Heräsikö kiinnostuksesi tähän ihanaan joulun odotuksen lievittäjään? Millainen sinun adventtikranssi/joulukalenteri voisi olla? Kuvista saat vähän suuntaa siihen, miltä minun adventtiasetelmani tulee näyttämään.

Adventtiasetelma

Kranssin voi tilata kukkakaupasta, mikäli ei itse halua tai osaa tehdä eikä halua lähteä kurssille. Mutta mikäli tekeminen kiinnostaa, kannattaa tutkia oman paikkakunnan kurssitarjontaa. Yllättävän moni kukkakauppa järjestää nykyään kursseja. Ja tässä vielä linkki ihaniin adventtikransseihin.

Onpa hienoa, että sinua kiinnosti ihan loppuun asti. Katsotaan mitä kivaa keksin ensikerraksi!

Ps. Nappaapa nyt samalla itsellesi 7vinkkiämme leikkokukkien kestävyyden parantamiseen kirjautumalla sähköpostilistallemme.

Kiva, että luit loppuun. Kiitos =) Haluaisitko myös jakaa?Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin