Mitä me tiedämme toistemme töistä?

julkaistu kategoriassa: KIVIJALKAKAUPAN AJAN ARTIKKELIT 0

Tänään en suoranaisesti kirjoita kukista. Aikomukseni oli kirjoittaa jatko-osa orkideoihin, tänään kuitenkin pyörii muut asiat mielessä. Eräs asiakas kysyi tänään, että taitaa olla vuoden paras sesonki tulossa. Korjasin hänen käsitystään ja jäin taas miettimään, mitä me tiedämme toistemme töistä?

 

Samaan kysymyksen olen esittänyt useammankin kerran tänä keväänä. Siis itselleni. Olen alkanut yrittäjänä verkostoitumaan. Olen tavannut minulle tuntemattomia yrittäjiä ja eri alojen edustajia paljon. Ja huomannut kuinka vähän tiedän heidän aloistaan. Luullut kyllä tietäväni, mutta ne ovat olleet oletuksia.

 

Kukkakauppatyöhön liittyy paljon oletuksia

Joku saattaa kadehtia toisen työtä tai ajatella toisella vain olevan tosi paljon mukavampi työ, koska työ ulkopuolisesta näyttää helpolta. Työ on ihanaa luomista. Työajat ovat mahtavat. Lomia on paljon. Voi pitää viikolla vapaata. Työ on rahakasta, on hurjia sesonkeja, jolloin yrittäjä tienaa paljon. Tässä muutamia, joista itse olen omaan työhöni liittyen kuullut kommentteja. Mutta mitä me tiedämme toistemme töistä?

 

Kukkakaupassa luominen ja kimppujen tekeminen on vain pieni osa työstä. Työpäivässä suurin osa on asiakaspalvelua, tiskaamista, kukkien esikäsittelyä, kukkakylmiön ja myymälän siivoamista ja järjestelyä, ruukkukukkien kastelua ja huoltoa, tavaroiden kantamista ulos ja sisään. Markkinointia, verkkokaupan ylläpitoa ja hallinnollisia töitä. Tämän lisäksi pitäisi vielä viikkoa tai viikkoja ennen osata ennakoida tulevaisuuden menekki ja tilata kukkia. On muuten pirun haastavaa!

 

 

Jonkun mielestä voi myös olla upeaa, että töihin voi mennä vasta 9.00. Ja onhan se, mutta sitä ennen on monesti tukkukäynnin aika. Aika usein myös avataan aiemmin, kun joku tarviseekin kukat aamulla jo ennen 9.00. Kukkakaupassa työpäivät ovat pitkiä ja ruokakin syödään töiden lomassa seisten ja vähän jähtyneenä tai kylmänä. Työ päättyy vasta 18.00, minkä jälkeen monesti hoidetaan kukkaviennit. Iltaan ei montaa tuntia jää kotiaikaa. Pitkät työpäivät ovat asia, jotka muuttaisin, jos joskus kauppani menestyy. Heti! 🙂 Aukiolot toki säilyisivät, mutta työaika jaettaisiin kahden asiakaspalvelijan kesken.

 

Olen törmännyt myös käsitykseen, että yrittäjä lomailee paljon. Onhan se totta, että voin ottaa joskus enemmän kuin kaksi peräkkäistä päivää vapaaksi. Monesti kuitenkin teen töitä putkeen sitä ennen 7-14 päivää. No, oma valinta, itsehän teen työvuoromme. 😀 Viikkovapaat johtuvat yksinkertaisesti siitä, että koska olemme joka päivä auki, pitää vapaat järjestellä tasapuolisesti. Mieluiten pitäisin viikonloput vapaina, usko pois. Olen myös yrittäjyyteni aikana pitänyt kaksi kahden viikon lomaa. Ja huomannut, että todellisuudessa vuoden vapaapäiviä on kuitenkin ollut alle 100, kun välillä tulee tehtyä pitkiä putkia. Myös tämän muutan ehdottomasti, kunhan minulla joskus on siihen varaa.

 

Kukkakaupan sesongit – voi yrittäjän leivälle

Ja jep, työ on rahakasta jos ajattelee vain joulua, äitienpäivää ja lakkiaisia. 😉 Mitä sinä muuten pitäisit näistä parhaana sesonkina?

 

Joulusesonki on pisin ja jouluna kaikki ostaa lahjoja. Luonnollisesti se on paras kukkamyynninkin kannalta.

 

Toisena tulee äitienpäivä, jonka myyntipäiviä ovat pe-su. Ja jokaisella meillä on äiti. Edesmenneitäkin äitejä muistetaan monesti hautakukin.

 

Sitten päästäänkin lakkiaisviikonloppuun. Toki se on hyvä lisä muuten hiljaiseen vuoteen, mutta tosiaan vasta kolmanneksi paras sesonki. Ja tuotteiden hintakin on huomattavasti edullisempi kuin aiempien sesonkien tuotteiden. Kuitenkin se on myös työllistävin suhteessa tuottoon, sillä jokainen yksittäinen ruusu suppiloidaan ja pakataan. Ja sitä ennen ne on tietysti esikäsitelty riipien piikit ja alimmat lehdet pois ja leikaten imupinnat.

 

 

Nämä sesongit ovat monen kukkakaupan elinehto nykyään. Näistä päivistä kukkakauppias saa palkkansa – jos saa. Vuodessa on monta hiljaista kuukautta, jolloin myynti kattaa vain kukkakaupan kulut. Ihanaa siis, että vielä tuokin sesonki on tulossa.

Ja mahtavaa, että saan tehdä tätä työtä! Vaikka joitakin asioita työssäni muuttaisinkin, edelleen tulen joka päivä mielelläni töihin ja siirrän ajatukset kotiasioihin vasta kaupan suljettuani.

 

Onko sinun työhosi kohdistunut oletuksia, jotka eivät pidä paikkaansa tai ovat vain puolittainen totuus? Oletko sinä koskaan pohtinut kysymystä, mitä me tiedämme toistemme töistä?