Tulppaanit kestävät mainettaan paremmin

julkaistu kategoriassa: KIVIJALKAKAUPAN AJAN ARTIKKELIT 0

Onko sinullakin se käsitys, että tulppaanit kestävät vain pari päivää? Monesti tähän aikaan vuodesta kysellään jotain keväistä kukkaa. Kun ehdotamme tulppaania, saamme usein vastaukseksi, ettei se kestä, joten ei sitä. Yllätytkö, jos sanon tulppaanien kestävän hyvin jopa viikon?

 Niksit pitkäikäisiin tulppaaneihin

Olen todella harvoin ottanut tuoreita tulppaaneita kotiin, enemmänkin ylijäämiä. 😀 Ja siksi olin valmis itsekin jo uskomaan tulppaanien kestämättömyyteen.

Eräänä alkuvuoden päivänä vedin yhden tulppaaninipun pois myynnistä, kun mielestäni sen kauppaantulosta oli jo kulunut tovi. Laitoin tulppaanit vaasiin sidontapöydälle ikkunan läheisyyteen ja hämmästykseni oli suuri, kun melkein viikon päästäkin tulppaanit olivat vielä oikein edustavan näköisiä. En ollut hoitanut niitä välillä ollenkaan. Ja kesti kokonaisuudessaan yli viikon, ennen kuin tulppaanien lehdet alkoivat kelmeentyä. Tämän jälkeen olen tuonut tuoreita tulppaaneita kotiinkin ja huomannut saman kestävyysongelman. Hihii… Tai siis sehän ei ole ongelma ollenkaan, sillä ne ovat joka kerta kestäneet todella kauan.

Harvoin tulee otettua töitä kotiin. Mutta joskus se on paikallaan. 😀

Tajusin, että meillä taitaa kaikilla on ihan eri käsitys siitä, mikä on vanha tulppaani. Tai tulppaanit, jotka ovat kestäneet lyhyen aikaa, ovatkin ehkä ostettaessa olleet jo vanhoja.

Kaikki lähtee valintahetkestä – osta tuoretta

Kukkakaupassa tulppaaneita ostaessasi, luota floristiin. Hän valitsee sinulle varmasti kestävimmät tulppaanit. Kukkakauppa ei hyödy mitään myymällä vanhaa kukkaa, päinvastoin. Valitessasi tulppaanit itse, katso, että lehdet ovat raikkaan-/vaaleanvihreät. Eivät siis kelmeät. Kukka voi olla jo värittynyt, mutta ei vielä appoisen auki. Tarkasta myös, etteivät kukkanuput ole jo kuivahtaneet. Tulppaanit säilytetään kukkakaupoissa ja marketeissa kuivina “lepotilassa”. Kukkakaupoissa myytävät tulppaanit yleensä vesitetään samana päivänä, kun myynti tapahtuu. Vesitys tekee tulppaanista jäykän, jolloin sen voi helposti sitoa kimpuksi.

Vesitys kotona

Jos kukkakaupassa tulppaanit on vesitetty valmiiksi, voit laittaa kimpun tai tulppaanit sellaisenaan kylmään veteen. Jos olet ostanut kuivia tulppaaneita, leikkaa niihin tuore imupinta ja laita ne muovikääreineen maljakkoon kylmään veteen. Ja vaikka muiden kukkien kohdalla aina painotetaan imupinnan leikkaamista veitsellä, niin tulppaanit kestävät hyvin myös vaikka terävillä saksilla leikaten. Vesittyminen kestää puolesta tunnista tuntiin, minkä jälkeen tulppaanit ovat valmiita kimppuun sidottaviksi tai maljakkoon aseteltaviksi. Ja muistathan, että tulppaani ei kaipaa virkistettä.

Tulppaanikimput vesittymässä
Jatkohoito kotona

Jo pelkästään tuoreus ja vesitys tekevät tulppaaneista tosi, tosi kestävät. Halutessasi voit kuitenkin parin päivän välein myös pestä maljakon, laittaa uuden puhtaan veden ja leikata uudet imupinnat. Sijoituspaikaksi ei kannata valita kodin kuuminta paikkaa. Patterin tai takan vieressä ilo voi olla lyhytaikainen. Sekä tietysti voit viedä tulppaanit viileämpään paikkaan sellaisiksi ajoiksi, kun ketään ei niitä ole katselemassa. Muista, että tulppaani pitää kylmästä, mutta pakkasta saatuaan se ei enää saa sulaa. Eli ei siis ulkohoitoa pakkasella. 🙂

Mikä sitten on vanha tulppaani?

Luulenpa, että tästä meillä kaikilla on vähän eri mielipide. En voi kertoa kuin omani, joten jaksatko vielä lukea? Minulle tulppaani on todellakin vanha vasta kun sen lehdet ovat kellastuneet. Tai jos se silloinkin näyttää kukkana vielä hyvältä, voi kelmeät lehdet poistaa ja laittaa joukkoon jotain muuta vihreää tai oksia.

Millainen kukka on vanha? Avonainen tulppaani ei ole vanha. Jotkut tulppaanit avautuvat upean avonaisiksi ja toiset vähemmän. Tämä on lajikekohtaista. Vanha tulppaaninkukka on sellainen, jonka väri on jo vähän ruma. Terälehdet tulevat paperisiksi, läpikuultaviksi tai varisevat.

Kauniisti avautuva/avautunut tulppaani.

Tulppaanit myös kasvavat pituutta koko ajan ja tässä ne poikkeavatkin monesta muusta leikkokukasta. Ne kasvavat yleensä ylös- tai valoonpäin. Tämäkään ei merkitse vanhuutta, vaan on tulppaanin kasvullinen ominaisuus. Jos kimppu näyttää rumalta voit venytellä varovasti varsia haluamaasi suuntaan tai jopa sitoa kimpun uudelleen. Jaa mitenkö? Meidän kurssillamme saat valmiuden. 😉

Kasvaneet tulppaanit. Kimppu on ruma, mutta ei vielä menetetty.
Parin minuutin työ tulppaanien varovaisessa venyttelyssä ja kimppu on upea jälleen.

Löysitkö jo syyn tulppaaniesi lyhytikäisyyteen?

Oliko kirjoituksestani apua? Löysitkö jonkun uuden niksin, millä voisit saada tulppaanista enemmän irti? Muista siis tuoreus, vesitys ja jatkohoito sekä uusi ajattelutapa, mikäli olet luopunut tulppaaneistasi liian aikaisin.

Kiva kun luit loppuun asti. Tulppaaneistakin olisi vaikka kuinka paljon kirjoitettavaa, mutta palaan niihin joskus toiste. Ensi kerralla paneudutaan vähän viherkasvien keväthuoltoon, sillä sen hetki on NYT. Jos haluat lukea sen, niin tilaapa uutiskirjeemme tästä, jolloin muistuttelen sinua uusista artikkeleista aina tuoreeltaan.

Kiva, että luit loppuun. Kiitos =) Haluaisitko myös jakaa?Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin