Viherkasvien kevätkunnostus jatkuu

julkaistu kategoriassa: KIVIJALKAKAUPAN AJAN ARTIKKELIT 0

Tässä blogisarjan toisessa osassa paneudun siihen varsinaiseen hommaan: viherkasvien kevätkunnostus. Ennakkovalmistelut löytyvät edellisestä osasta. Lue lisää tästä.

 

Oletko valmis imemään kaiken tiedon ja toimimaan sen mukaan?

 

Ruukun vaihto

Kaikki multahommat on helpoin suorittaa kylpyhuoneessa. Siellä jälkien siistiminen käy helpommin kuin olohuoneessa. Kylpyhuoneessakin lattia on hyvä suojata vaikkapa sanomalehdillä. Multaahan ei saisi joutua viemäreihin.

 

Kylpyhuone on hyvä paikka viherkasvien keväthuoltoon.

 

Täytä uutta ruukkua hieman mullalla. Sen verran kuin kuvittelet, että alla pitää olla, jotta saat istutettua samaan syvyyteen kuin aiemminkin. Altakasteluruukuun laitetaan mukana tulleet “salaojitus sorat” ja multaa päälle.

 

Irroita multapaakku varovasti ruukusta. Jos se on iso, pyydä apukäsipari jostakin. 😉 Varovasti siksi, etteivät juuret vaurioidu. Jos juuret ovat kovin sykkyrällä, voi niiden välistä hieman yrittää rapsuttaa vanhaa multaa pois ja hieman levitellä niitä. Istuta nyt kasvi uuteen ruukkuun ja lisäile multaa varovasti. Lopulta sinun tulee painella multa tiiviiksi. Multapinnan tulisi jäädä 2-3 cm reunoja matalammalle, jotta ruukussa on kasteluvaraa.

 

Tämä kasvi istutettiin vuosi sitten uuteen ruukkuun. Nyt multa on painunut ja vähän höttöistä. Tänä keväänä riittää pintamullan vaihto.

 

Kastele istutus lopuksi päältä. Kyllä! Altakasteluruukussakin päältä. Jaa, että miksikö näin tehdään? Tällä varmistetaan, että kasvin juuret saavat vettä heti istutuksen jälkeen sekä mullassa olevat ravinteet. Altakasteluun voit siirtyä parin kuukauden kuluttua uudelleen istutuksesta.

 

Lannoittaminen aloitetaan sekin vasta kuukauden parin päästä uudelleen istutuksesta, sillä mullassa on aina valmiiksi ravinteita, eikä kasveille tee hyvää saada niistäkään yliannosta.

 

Kasvien kevätkunnostus on muutakin kuin mullanvaihtoa

Eipäs unohdeta sitä näkyvää osaa. Nyt on samalla hyvä poistaa kasvista kuolleet lehdet ja leikata lehtien kärjistä kuivat osat pois. Myös muotoileminen joillekin kasveille on tarpeellista.

 

Joskus lehdet saattavat olla pölyn peitossa, eikä pöly itsestään niistä häviä. Ei kun rätti käteen ja pyyhkimään. Toinen vaihtoehto on suihkuttaa kasvi puhtaaksi, kun nyt kylppärissä olet. 😉 Tällöin itse virittelisin jätesäkin teipillä kasvin tyven, mullan ja ruukun suojaksi. Suihku haalealle ja roiskuttelemaan.

 

Miksikö suojata, kun kastelukin pitää hoitaa? No suihkuttamalla mullan saa läpimäräksi, joten kaiken vaivan jälkeen olisi ikävää, jos kasvi mädäntyisi märkyyteen. Eli näe suojaamisen vaiva.

 

Kasvien lannoitus

Maaliskuun alku on loistava aika alkaa kasvien lannoitukseen talven tauon jälkeen. Paitsi, jos olet vaihtanut sen uuden mullan. Silloin lannoituksen aloitusta tulee vielä lykätä. Kaikki lannoitteet ovat erilaisia, joten lannoitusmääriin on vaikea ottaa yleistä kantaa. Muista kuitenkin, että lannoitteissa on aina ohjeet ja ne kannattaakin lukea jo kaupassa, jotta tulee ostettua oikeanlainen lannoite.

 

Muista jatkaa lannoitusta aina elo-syyskuun vaihteeseen, jolloin lannoituksessa alkaa taas talvitauko. Kun valon määrä vähenee, kasvit siirtyvät lepotilaan, eivätkä tarvitse lannoitusta. Kasteluakin tulee lepokaudella vähentää kasvukauden kastelusta.

 

Mitäs nyt tuumit? Viherkasvien kevätkunnostus, mukavaa puuhaa, välttämätön paha, paskaduuni vai jotain ihan muuta? Jos haluaisit ulkoistaa koko homman, niin kysypä kukkakaupastasi, olisiko heillä viherkasvien kevätkunnostukseen jotain palvelua mietittynä.

 

Mahtavaa, että luit artikkelini. Jos et lukenut vielä ensimmäistä osaa, niin lue se täältä.

 

Lisäilin vielä keskiviikon havaintoesityksen videot katsottavaksesi. Ehkäpä se saa sinut innostumaan homman aloittamiseen.

 

Klikkaa tästä nähdäksesi videon Osa 1

Klikkaa tästä nähdäksesi videon Osa 2

Klikkaa tästä nähdäksesi videon Osa 3

Klikkaa tästä nähdäksesi videon Osa 4

 

Ps. Pääsiäisviikon keskiviikkona klo 16.30 meillä Kukkahuone Sinivuokoissa on havaintoesitys kasvien keväthuollosta. Jos haluat muistutuksen sähköpostiisi, niin liity sähköpostilistallemme tästä. Liittyessäsi saat säännöllisesti hyödyllistä tietoa sekä liittymislahjana 7 vinkkiä, joilla saat leikkokukkasi kestämään pidempään.