Ystävänpäivä vai rakastavaistenpäivä?

julkaistu kategoriassa: KIVIJALKAKAUPAN AJAN ARTIKKELIT 0

Ystävänpäivä on jotenkin hassu päivä. Ihan hyvällä tavalla, mutta… Siis minun mielestäni. Entä sinusta? Vai onko sinulle ihan selkeää, miksi sitä vietetään? Vietätkö sinä sitä jotenkin?

 

Mikä on ystävänpäivä?

Aika monelle suomalaiselle ystävänpäivä on nimenomaan YSTÄVÄNpäivä, jolloin muistetaan ystäviä korteilla ja ehkäpä pienillä lahjoilla sekä kukilla. Minäkin olen nuorena ymmärtänyt päivän niin. No toisaalta en tiennyt romanttisesta raukkaudestakaan silloin yhtään mitään. 😉 Toisille se taas on rakastavaisten päivä, jolloin miehet ja pojat ostavat rakastetuilleen kukkia, suklaata, pieniä lahjoja tms. Jälkimmäinen onkin lähempänä alkuperäistä viettotapaa. Ehkei niinkään kaupallisuuden puolesta, mutta alunperin ystävänpäivä on ollut hedelmällisyyteen liittyvä ja myöhemmin romanttiseen rakkauteen liittyvä päivä. Sen juuret ovat antiikin Roomassa ja Englannissa Valentinuksen päivä julistettiin viralliseksi juhlapäiväksi jo 1537. Huh…aika pitkä historia, kun meillä se on virallisesti ollut olemassa vasta vuodesta 1996.

 

Ystävänpäivä, kukkakaupan minisesonki

Miksi minä tällaisia höpötän? No, nykyisin ystävänpäivä on jonkinmoinen pieni sesonki kukkakaupassakin. Ja jos haluat tietää, niin kukkakaupan näkökulmasta ystävänpäivä on enemmän rakastavaisten päivä kuin ystävien. Tarkoitan, että kukkia haetaan enemmän miehet naisille, kuin esimerkiksi naiset ystävilleen. Olemme kuitenkin pyrkineet tekemään tarjontamme sellaiseksi, että se palvelee molempia tarpeita ja haluankin kertoa, miten meillä siihen valmistaudutaan.

 

 

Meille on tällä viikolla saapunut ihania pieniä ja isompia ruukkukukkia, joita somistamme ensiviikoksi ihaniksi kokonaisuuksiksi. Rukkukukissa olemme tänä ystävänpäivänä panostaneet nimenomaan orkideoihin, mutta myös gardeniaa, eliaksenkukkaa, tulilatvaa ym. kivaa löytyy. Monesti ystäville kukkiavievät ostavatkin juuri ruukkukukkan. Myös pieniä kivoja sisustus-/lahjatavaroita löytyy ja on ystävänpäivää silmälläpitäen paketoitukin valmiiksi. Lisäksi olemme tehneet kivoja kimppupohjia, joilla saadaan kimppuun ihanasti lisämaustetta. Kimppupohjilla voidaan vähentää leikkovihreiden määrää, korostaa kukkien värejä, saada kimppuun ihan toisenlaisen käsityön tuntua.

 

 

Ensi viikolla heti alkuviikosta alamme panostamaan leikkokukkiin ja kimppuihin. Ensin ystävänpäivään saapuneet leikkokukat kauppakunnostetaan, minkä jälkeen luomme niistä upeita ystävänpäiväkimppuja valmiiksi ja helposti noudettaviksi. Valmiilla kimpuilla pyrimme aina asiakkaan parhaaseen. Kun kimppu on nopeasti kaapista valittavissa, ei jonottamaan juurikaan joudu. Kun kimput tehdään valmiiksi ennakkoon, voidaan niiden tekemiseen käyttää myös hieman enemmän aikaa ja mielikuvitusta ja tällöin saadaan paljon kauniimpia kimppuja aikaiseksi kun kiireellä, asiakkaiden hermoillessa ajankulua myymälässä.

 

 

Minnan twisti

 

Nyt saatat miettiä, että enkö voisi vain palkata tarpeeksi henkilökuntaa palvelemaan kaikki h-hetkellä? Sen toki tekisin varsin mielelläni, mutta taloudellisesti se ei ole kannattavaa. Jos kaikki kimput tehtäisiin odottaessa, olisi työntekijätarve paljon isompi kuin yksi ylimääräinen floristi. Valmiskimppu myydään murto-osassa siitä ajasta, mikä menee asiakkaalla irtokukkien valintaan ja kimpun sitomiseenkin (kukkamäärästä riippuen) tulee varata 5-10 minuuttia aikaa. Tänä aikana kokee aika moni myöhemmin saapunut asiakas jonon liian suureksi ja kääntyy kantapäillään. Ja on myös monia asiakkaita, jotka eivät jaksa odottaa edes sitä oman kimpun sidontaa. Tämä on siis kustannuskysymys, joka vaikuttaisi myös kukkien hintaan ystävänpäivänä.

 

Toki meiltä tulee löytymään myös irtokukkaa, joista voit valita. Ja saat tulla itsekin sitomaan DIY -palveluumme, jos pystyt sitomaan kimpun itsenäisesti ilman opastusta. Sesonkeina yleensä palvelu ei ole toiminnassa ollenkaan, mutta koska kyse on minisesongista, uskon, että myymälässä on tilaa myös DIY-sitojille ja teemmekin tämän nyt koemielessä.

 

Huolella sidottu kimppu kestää

Vaikka sidomme ison osan kimpuista edellisenä päivänä, se ei tarkoita, että niiden kesto olisi huonompi kuin odottaessa sidotuissa, sillä kukkien kestoon ei vaikuta sidontahetki, vaan kukan tuoreus. Ja tuoreita kukkia me käytämme aina. Huomaa myös sellainen seikka pohtiessasi ostatko kaapista valmiin kauniin kimpun vai valitsemistasi kukista sidotun, että valmiista tiedät jo miltä se näyttää, sidottavan kimpun ulkonäkö on aina vähän yllätys. 😉

 

Floristin taidonnäyte – ammattitaidolla sidottu kimppu helposti – toimitettuna tai noudolla

Meillä pääpaino kukissa on leikkokukissa eli kimpuissa, sillä kukkakaupassa asioivat ystävänpäivänä pääasiassa miehet, jotka haluavat ilahduttaa kumppaniaan kauniilla kimpuilla. Meidän tuotteisiimme kuuluu ainoastaan meillä ammattitaidolla sidottuja kimppuja, joissa useimmiten näkyy floristin oma twisti. Meidän kimpuista (vinkkaa myös miehellesi, mistä sinä pitäisit 😉 ) saat esimakua verkkokauppamme Ystävänpäivätuotteista. Kannattaa kurkata ja halutessaan kimpun voi tilata toimitettuna tai noudolla. Ystävänpäivätarjouksena tarjoammekin toimituksen ilmaiseksi, kun tilauksen tekee verkkokauppaamme sunnuntaihin klo 24.00 mennessä. Ja noudettaessa taas välttää isommat jonotukset, kun tuote odottaa kaupassa valmiiksi pakattuna. Kätevää, eikö totta?

 

Kukkakauppiaan oma twisti

 

Ystävänpäivään myös itse tehden

Meidän ystävänpäiväämme kuuluu myös Tulppaanikurssi. Tulppaanikurssimme on ystävänpäivän aattona ja sen ilmoittautumissuosio oli niin suuri, että päätimme kokeilla, josko kurssi voisi olla isompi kuin aiemmin. Eli ilmoittautuneita on nyt 12 entisen 8 sijaan. Tällä kertaa levittäydymme myös myymälän puolelle.

 

Kurssi on ajoitettu ystävänpäivän aatoksi, jolloin kurssilla voi sitoa sekä itselle, että ystävälle. Kurssilla jokainen voi luoda valintansa mukaan 1-2 kimppua tulppaaneista ihanilla leikkovihreillä höystettynä. Lisäksi annamme kurssilla eväät tehdä tulppaaneista muutakin kaunista. Jos sinua kiinnostavat kukkakurssit, mutta nyt et edes ehtinyt ilmoittautumismahdollisuutta nähdä, niin kirjaudupa tästä uutiskirjelistallemmme, jolloin saat tiedon seuraavasta kurssista ensimmäisten joukossa, ennen kuin ehdin laittamaan mainoksen Facebookiin. Tästä pääset kurkkaamaan miten kursseillemme pääsee, ja onko uusia kursseja jo tarjolla.

 

Jos sinulla tuli uusia ajatuksia, mitä kukkakauppamme voisi ystävänpäivään tarjota, niin kommentoi ihmeessä, joko artikkelia tai Facebook-julkaisuamme, josta löysit tämän artikkelin.

 

Ihanaa ystävänpäivää sinulle!