Hautajaiskukat -myytit ja käytännöt

julkaistu kategoriassa: Artikkelit | 0

Kuolema, hautajaiset, hautajaiskukat… Voiko niistä kirjoittaa blogiartikkelin? Voiko niin arkaa aihetta käsitellä?

 

Vuosia sitten olisin varmasti sanonut EI. Pyrin tietoisesti häivyttämään mielestäni kaiken kuolemaan liittyvän, koska se oli pelottava aihe. Ehkä sinustakin?

 

Kuolema tuli todella lähelle ajatuksissa sairastuttuani vakavasti. Se tuli ajatuksena käytyä läpi perinpohjaisesti ja hyvä niin. Nykyisin näiden ajatusten kanssa on helpompi olla, pelkoja on vähemmän. Kun oppii edes jollakin tasolla hyväksymään sen, että joskus tulee aika lähteä, on myös ehkä helpompi käsitellä läheisten poismeno. Ja usko pois, on myös helpompi oikeasti alkaa elää.

 

Monesti tulee sysätyksi ajatuksista pois asioita, joita ei ymmärrä tai niitä on vaikea käsitellä. Kuitenkin juuri syvällä asiassa käyminen lopulta poistaa pelot asiaa kohtaan. Niin siis kävi minullekin.

 

Tässä artikkelissa en pureudu itse kuolemaan ja sen käsittelyyn, eikä minulla olisi siihen kykyäkään, sillä olenhan kukkakauppias, en psykologi. 😉  Käsittelen aihetta enemmänkin kukkatapoihin liittyen, koska olen huomannut, että hautajaiskukkiin liittyy paljon erilaisia myyttejä tai ei oikein tiedetä, millaiset hautajaiskukat olisivat soveliaat.

 

Hautajaiskukat ja niihin liittyvät myytit

Myytti: Tuhkaus= yksi kukka

Yleisin myytti hautajaiskukkiin liittyen on varmaankin se, että polttohautauksessa voidaan laskea vain yksi kukka. Tosi monesti kukkatilausta vastaanottaessani kuulen, että laitetaan vain yksi kukka, koska vainaja vain tuhkataan ja kukat menevät heti roskiin. Tässä särähtää korvaani aina tuo vain -sana, vaikkei sitä vähättelevänä  varmaankaan tarkoiteta. Muistutan aina, että hautajaiskukat ovat viimeinen tervdys vainajalle, eikä hautaustapa määrittele mitä ja miten paljon kukkia lasketaan.

 

Arkku lähtee ilman kukkia polttoon, mutta monella hautausmaalla on mahdollisuus viedä hautajaiskukat saattoväen toimesta uurnalehdon muistokiville tai tulevalle hautapaikalle.

 

Jos vainaja eläessään on jonkin hautajaiskukkiin liittyvän toiveen esittänyt, niin sitä tulisi toki noudattaa. Muussa tapauksessa on hyvä miettiä, mitä sinulle tuo ihminen merkitsi ja miten sinä haluaisit hänen muistoaan kunnioittaa.

 

Jotkut seurakunnat saattavat myös ilmaista toivomuksensa yksittäisistä kukista, mutta ei ole heidän asiansa määrittää laskettavien kukkien määrää. Seurakunnan syy rajoittamiseen voi olla jätteenkäsittelyssä, mutta todella moni kukkakauppa tekee hautajaiskukat ekologisesti, jolloin koko hautavihko voidaan aikanaan hävittää maatuvissa jätteissä sellaisenaan. Meilläkin siirryttiin ekologiseen surusidontaan viime vuonna.

 

Eli unohdetaan tämä myytti: Tuhkaus=yksi kukka.

 

Hautavihko polttohautaukseen

 

Myytti: On olemassa erikseen hautajaiskukkia

Joskus törmää ajatukseen, että olisi olemassa erikseen hautajaisissa ja häissä ym. tilaisuuksissa käytettäviä kukkia.

 

Voi olla, että jotkut kukkakauppiaatkin lokeroivat tai ovat lokeroineet kukkia eri tilaisuuksiin, mutta kokemuksesta voin kertoa, että neilikka, valkolilja sekä kalla ovat hyvin suosittuja morsiussidonnassakin. Nykyisin hautajaisissa on lupa käyttää mitä kukkia tahansa, vaikkapa vainajan lempikukkia. Surulaitteista saadaankin aivan erityisen kauniita monipuolisilla väri- ja kukkavalinnoilla.

 

Unohdetaan tämäkin: On olemassa erikseen hautajaiskukkia.

Hautavihko monipuolisella kukkavalikoimalla

 

Myytti: Kukkien tulisi kestää haudalla mahdollisimman pitkään

EI, vaan kukkien tulisi olla hyvin avautuneita ja kukoistavimmillaan, kun ne lasketaan arkulle. Viimeinen tervehdys jätetään arkun vierellä ja silloin soisi hautavihkon olevan kauneimmillaan. Jos se sidotaan nuppuisesta ruususta ja sen halutaan olevan kuitenkin näyttävä, tulee siitä todella kallis.

 

Kukkien haudallakestoa on turha miettiä, sillä meidän säämme ovat kovin haastavat leikkokukille. Talvella sää voi vaihdella suojasta pakkaselle, kesällä helle tai sadekuuro pilaavat kukat nopeasti. Vain harvoin säät hellivät kukkia kummulla niin, että ne vielä komistuisivat nuppuasteelta täyteen kukkaan.

 

Siispä vedetään yli tämäkin: Kukkien tulisi kestää haudalla mahdollisimman pitkään.

 

Surukukkakäsitteet

Monet surukukkiiin liittyvät nimitykset hämmentävät asiakkaita. Ja miksei samalla meitä floristejakin. 🙂 Seppele ja hautavihko menevät monesti nimityksinä sekaisin. Yleensä palvelutilanteessa asia kyllä selviää, mutta aiheuttaa molemminpuolista hämmennystä, kun puhutaan eri asioista. Sinulle tämä voi olla hyvinkin selvää, mutta yritän selventää hieman käsitteiden eroa, niille joille ei ole.

 

Arkkulaite koristaa koko siunaustilaisuuden arkkua

Arkkulaite voidaan toteuttaa todella moninaisena. Vain omaisten tai floristin mielikuvitus on rajana. Arkkulaitteen tilaavat aina vainajan omaiset ja se toimitetaan kukkakaupasta tai hautaustoimistosta arkun päälle.

 

Perinteinen arkkulaite

 

Nämä kukat lasketaan arkulle

Seppele on pyöreä tai sydän, reikä keskellä. Seppele lienee pisimpään käytetty ja vanhin muoto hautajaiskukista meidän aikanamme ja ehkäpä tämä nimitys on vain siirtynyt sukupolvelta toiselle surukukkien muuttaessa muotoaan. Seppeleitä käytettään vielä nykyisinkin erityisesti sotaveteraaneille ja sankarivainajille laskettavien havuseppeleiden muodossa. Myös kukitettuja seppeleitä käytetään hautajaisissa edelleen ja varsinkin sydämenmalloset seppeleet ovat suosittuja. Seppeleeseen liitetään aina nauhat.

 

Kukitettu hautaseppele

 

Hautavihkoa, mitä monet erheellisesti nimittävät seppeleeksi, nimitetään myös hauta- tai virallisesti surulaitteeksi. Meillä puhutaan kuitenkin hautavihkosta, koska surulaite ei oikein ole yleistynyt asiakaspiireissä. Hautavihko tehdään kahvalliseen pohjaan pisaran, pyöreän tai sydämen muotoisena ja siihen liitetään joko nauhat tai kortti rusetin kera.

 

Hautavihko

 

Hautakimppu on kukista omin varsin sidottu kimppu, johon voidaan liittää kortti rusetin kera. Isoon kimppun voidaan liittää kortin asemesta nauhat. Kimppu voidaan sitoa pisaran tai pyöreän muotoisena. Myös pitkä kapea muoto on mahdollinen, jos kimppuun käytetään vain muutama kukka.

 

Nämä kukat viedään surukotiin

Surukukat eli osanottokukat viedään vainajan omaisille ennen hautajaisia. Surukukkana voi olla kimppu tai asetelma sieneen ja nykysin jopa ruukkukukka esim. orkidea. Osanottoon käytetään perinteisesti valkoisia, sinisiä ja liloja kukkia, mutta miksei myös muutkin värit kävisi. Muista, että tärkeintä on läsnäolosi, ei viemiset.

 

Osanottokimppu

 

Muistotilaisuuden kukat

Muistotilaisuus on vainajan muisteluun siunaustilaisuuden jälkeen tarkoitettu kahvi- tai ruokatilaisuus. Muistotilaisuuden kukilla tarkoitetaan varta vasten tätä tilaisuutta varten sidottuja kukka-asetelmia nouto- ja ruokailupöytiin. Siunaustilaisuuden kukkia, jotka ovat olleet kosketuksissa arkkuun, ei koskaan tulisi hygieniasyistä siirtää muistotilaisuuteen. Olen kuullut näin tapahtuvan säästösyistä, mutta kannattaa kyllä punnita terveysriskit tarkoin.

 

Kortit ja adressit

Osanottokortti läheisille

Vainajan läheisille viedään osanottokukkiin liitettynä kortti. Osanottokortti on monesti kaksiosainen, jossa on päällä kaunis kukka- tai maisemakuva ja tekstinä Lämmin osanotto, Suruun osaa ottaen tms. Tämä kortti on siis tarkoitettu lohdutukseksi läheisille.

 

Hautajaiskukkiin liitettävä kortti

Hautajaiskukkiin liitettävät kortit ovat yksiosaisia, mutta niitä voi olla useampi jos tekstiä on paljon. Kortit ovat yleensä valkopohjaisia, tekstittömiä aika neutraalilla kuvalla. Floristi tekstaa niihin muistosanat ja värssyn, jotka on osoitettu kuulijoille tai vainajalle. Muistosanoiksi tai värssyiksi voit kysellä ehdotuksia floristilta tai etsiä netistä, sillä muistosanoille Muistoa kunnioittaen on paljon parempiakin vaihtoehtoja, jos vainaja on ollut läheinen. Hyvin läheisten kyseessä ollen ei myöskään käytetä sukunimiä. Vainajan lempinimeä on myös lupa käyttää, mikäli se on käytössä vakiintunut.

 

Muistolauseita ja -värssyjä löydät täältä>>>

 

Esimerkki muistosanoista

Raunoa rakkaudella muistaen

Laine

tai

Rakkaudella muistaen 

Vaimosi Laine

 

Esimerkki värssyistä

Aurinko laskee, jo pitenee varjot.
Aika on eron ja jäähyväisten.
Poissa on ystävä kallehin.
– Kari Rydman –

tai

Ei mahdu se asia sanoihin,
ei lauseisiin, ei kyyneliin,
miten paljon sä mulle merkitset.
On kuvasi piirtynyt sydämeen,
sinä ansaitset parhaimmat kiitokset.

 

Adressi luetaan muistotilaisuudessa

Adressit ovat joko hautajaisiin tai surukotiin toimitettavia A4-kokoisia kaksiosaisia kortteja. Niitä toki voi olla pienempiäkin, mutta iso on yleisempi muoto. Näissä valmiina teksteinä on Muistoa kunnioittaen ja joskus lisänä Suruun osaa ottaen. Eli näillä kunnioitetaan hautajaisissa vainajan muistoa ja joskus myös osoitetaan osanotto läheisille. Adresseissa on monesti jo värssy valmiiksi painettuna. Me Kukkahuone Sinivuokoissa tekstaamme puolestasi adressiin vainajan nimen sekä muistavien nimet. Tekstaus kuuluu myös monen muun kukkakaupan palveluihin, joten kysy rohkeasti.

 

Aiheesta johtuen artikkelista tuli aika asiapitoinen, mutta toivottavasti mielenkiintosi pysyi yllä loppuun asti. Asian tiimoita olisi ollut vielä vaikka mitä kirjoitettavaa, mutta jääköön se toiseen kertaan.

 

Onko sinulla jotakin mieltä askarruttavia kysymyksiä aiheeseen liittyen? Kysy rohkeasti, vastaan mielelläni.

 

Koitko tämän mielenkiintoiseksi? Haluaisiko kiittää jakamalla?Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin