Hautajaiskukat -myytit ja käytännöt

Kuolema, hautajaiset, hautajaiskukat… Tässä artikkelissa käsitellään aihetta surukukkiin ja kukkatapoihin liittyen. Katsotaan millaiset hautajaiskukat ovat soveliaat, ja mitä myyttejä löytyy.

Hautajaiskukat ja niihin liittyvät myytit

Myytti: Tuhkaus = yksi kukka

Hautajaiskukkiin liittyy yleinen harhaluulo siitä, että polttohautauksessa saa laskea vain yhden kukka. Usein asiakkaat tilatessaan kukkia hautajaisiin sanovat, että vain yksi kukka riittää, sillä vainaja vain tuhkataan ja kukat heitetään heti roskiin. Tämä särkee korviani, sillä hautajaiskukat ovat viimeinen tervehdys vainajalle, eikä hautaustapa määrittele mitä ja miten paljon kukkia lasketaan.

Arkku lähetetään polttoon ilman kukkia, mutta monella hautausmaalla on mahdollisuus viedä hautajaiskukat saattoväen toimesta uurnalehdon muistokiville tai tulevalle hautapaikalle.

Jos vainaja on eläessään ilmaissut toiveensa tiettyjen hautajaiskukkien suhteen, niitä tulisi tietysti kunnioittaa. Muussa tapauksessa on hyvä miettiä, mitä kyseinen henkilö merkitsi sinulle ja miten haluaisit kunnioittaa hänen muistoaan. Haluatko valita samanlaisen kukka-asetelman kuin muut vai jotain yksilöllisempää?

Jotkut seurakunnat saattavat ilmaista toiveensa tiettyjen kukkien suhteen, mutta se ei anna heille oikeutta määrätä laskettavien kukkien määrää. Seurakunnan syynä rajoittamiseen voi olla jätteiden käsittely, mutta useat kukkakaupat tekevät hautajaiskukat ekologisesti, jolloin koko kukkavihko voidaan hävittää maatuvassa jätteessä sellaisenaan.

Eli unohdetaan tämä myytti: Tuhkaus=yksi kukka.

Myytti: On olemassa erikseen hautajaiskukkia

Kukkien tulisi olla hyvin avautuneita ja kukoistavimmillaan siunaustilaisuudessa laskettaessa. Viimeinen tervehdys jätetään arkun vierelle, ja silloin toivotaan hautavihkon olevan kauneimmillaan. Jos hautavihkoon halutaan käyttää nuppuista ruusua ja silti saavuttaa näyttävä lopputulos, se tulee olemaan kallis.

Kukkien kestävyyttä haudalla on turha murehtia, sillä Suomen sääolot ovat haasteelliset leikkokukille. Talvella sää voi vaihdella suojasta pakkaselle ja kesällä kuumuus tai rankkasade voivat pilata kukat nopeasti. Kukat harvoin ehtivät kehittyä täyteen kukintaan haudalla, joten on tärkeää valita jo valmiiksi kauniit ja kestävät kukat hautajaisiin.

Unohdetaan tämäkin: On olemassa erikseen hautajaiskukkia.

Myytti: Kukkien tulisi kestää haudalla mahdollisimman pitkään

Ei, vaan kukkien tulisi olla hyvin avautuneita ja kukoistavimmillaan siunaustilaisuudessa laskettaessa. Viimeinen tervehdys jätetään arkun vierelle, joten hautavihkon tulisi olla kauneimmillaan silloin. Jos halutaan näyttävä hautavihko, joka on sidottu nuppuisesta ruususta, se tulee olemaan kallis.

Kukkien kestoa haudalla on turha miettiä, sillä meidän ilmastomme on kovin haastava leikkokukille. Talvella säät voivat vaihdella suojasta pakkaselle ja kesällä helteet tai sadekuurot voivat pilata kukat nopeasti. Vain harvoin sää suosii kukkia kummulla niin, että ne vielä kestävät nuppuasteelta täyteen kukkaan asti.

Siispä vedetään yli tämäkin: Kukkien tulisi kestää haudalla mahdollisimman pitkään.

Surukukkakäsitteet

Monet surukukkiin liittyvät käsitteet saattavat hämmentää asiakkaita, mutta myös meitä floristeja. Seppele ja hautavihko voivat sekoittua nimityksinä, mikä aiheuttaa hämmennystä palvelutilanteessa. Haluan selventää käsitteiden eroa niillekin, jotka eivät ole niistä tietoisia.

Arkkulaite koristaa koko siunaustilaisuuden arkkua

Arkkulaitteet voivat olla todella monimuotoisia ja niitä voidaan toteuttaa lukuisilla eri tavoilla. Vainajan omaiset ja floristit voivat käyttää mielikuvitustaan rajoituksetta. Arkkulaitteet tilataan aina vainajan omaisilta ja ne toimitetaan kukkakaupasta tai hautaustoimistosta asetettavaksi arkun päälle siunaustilaisuutta varten. Laitteet lasketaan mukaan arkun kanssa hautaan.

Arkun vierelle laskettavat kukat

Seppele on pyöreä tai sydän, reikä keskellä. Seppele lienee pisimpään käytetty ja vanhin muoto hautajaiskukista meidän aikanamme, ja ehkäpä tämä nimitys on vain siirtynyt sukupolvelta toiselle surukukkien muuttaessa muotoaan. Seppeleitä käytetään edelleen erityisesti sotaveteraaneille ja sankarivainajille laskettavien havuseppeleiden muodossa. Myös kukitettuja seppeleitä käytetään hautajaisissa yhä, ja varsinkin sydämenmuotoiset seppeleet ovat suosittuja. Seppeleeseen liitetään aina nauhat.

Hautavihkoa, mitä monet kutsuvat seppeleeksikin, nimitetään myös hauta- tai virallisesti surulaitteeksi. Kuitenkin meillä käytetään yleisemmin nimitystä hautavihko, koska surulaite-termi ei ole yhtä tuttu asiakkaille. Hautavihko valmistetaan kahvalliseen pohjaan, joka voi olla pisaran, pyöreän tai sydämen muotoinen. Siihen liitetään joko nauhat tai kortti rusetin kera.

Hautakimppu on kukista, omin varsin sidottu kimppu, johon voidaan liittää kortti rusetin kera. Isossa kimppussa voi olla nauhat kortin sijaan. Se voidaan sitoa eri muotoihin, kuten pisaran, pyöreän tai pitkän kapean muodon.

Surukotiin toimitettavat kukat

Surukukat eli osanottokukat viedään vainajan omaisille ennen hautajaisia. Surukukkana voi olla kimppu, asetelma tai nykyisin jopa ruukkukukka, kuten orkidea. Osanottoon käytetään yleisesti valkoisia, sinisiä ja liljoja kukkia, mutta myös muut värit käyvät. Tärkeintä on kuitenkin läsnäolosi, ei lahjat.

Muistotilaisuuden kukat

Muistotilaisuus on tilaisuus vainajan muisteluun siunaustilaisuuden jälkeen, jossa tarjotaan kahvia tai ruokaa. Muistotilaisuuden kukat ovat erikseen sidottuja ja tarkoitettu nouto- ja ruokapöytiin. Siunaustilaisuuden kukkia, jotka ovat koskeneet arkkuun, ei pidä siirtää muistotilaisuuteen hygieniasyistä johtuen.

Kortit ja adressit

Osanottokortti läheisille

Osanottokukkien mukana lähetetään kortti, joka sisältää lohduttavan viestin. Kortti on yleensä kaksiosainen, jossa on kaunis kuva ja lämmin teksti.

Hautajaiskukkiin liitettävä kortti

Hautajaiskortit ovat yksiosaisia, mutta niitä voi olla useampia jos tekstiä on paljon. Kortit ovat yleensä valkopohjaisia neutraalilla kuvalla. Floristi lisää niihin muistosanat ja värssyn. Voit kysyä ehdotuksia floristilta tai etsiä netistä sopivia. Sukunimiä ei käytetä läheisten kohdalla ja vainajan lempinimiä voi käyttää, jos se on käytössä.

Muistolauseita ja -värssyjä löydät täältä.

Esimerkki muistosanoista

Rakkaudella muistaen

Esimerkki värssyistä

Aurinko laskee, jo pitenee varjot.
Aika on eron ja jäähyväisten.
Poissa on ystävä kallehin.
– Kari Rydman –

tai

Ei mahdu se asia sanoihin,
ei lauseisiin, ei kyyneliin,
miten paljon sä mulle merkitset.
On kuvasi piirtynyt sydämeen,
sinä ansaitset parhaimmat kiitokset.

Adressi luetaan muistotilaisuudessa

Adressit ovat A4-kokoisia kaksiosaisia kortteja, joita toimitetaan hautajaisiin tai surukotiin. Näissä valmiina teksteinä on useimmiten “Muistoa kunnioittaen” ja joskus myös “Suruun osaa ottaen”. Adressiin tekstataan vainajan sekä muistavien nimet, ja kukkakauppa hoitaa yleensä tekstin.

Toivottavasti artikkelista oli apua.