Miten orkideaa kastellaan – helppo vastaus ikuisuusongelmaan

julkaistu kategoriassa: KIVIJALKAKAUPAN AJAN ARTIKKELIT 0

Tässäpä kysymys, joka on varmaankin kysytyin kysymys meidän kukkakaupassa: Miten orkideaa kastellaan? Kerron sen sinullekin ihan pian, mutta ensin avaan vähän aihetta. Näin saatat myöhemminkin muistaa paremmin kasteluohjeet. 😉

 

Orkideoita on monenlaisia – Tutustu tavallisimpaan

Tosiaan, orkideoita eli kämmekkäkasveja on monenlaisia. Sukuja yli 800 ja lajeja kymmeniä tuhansia. Osa orkideoista on maakasveja saaden ravintonsa maaperästä. Euroopan luonnonvaraiset lajit sekä suurin osa Australian, Pohjois-Amerikan, Etelä-Afrikan ja joidenkin Aasian alueiden orkideat ovat tällaisia.

 

Suurin osa orkideoista on kuitenkin epifyyttejä eli päällyskasveja (ei loisia), jotka kasvavat trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla muiden kasvien kuten puiden ja puusaniaisten varsilla, jotkut myös kivien päällä.

 

Moninaisista kasvupaikoista johtuen niiden hoito ja kasvuolosuhteet ovat kotonakin erilaiset. Eikä yksiselitteistä vastausta ole kysymykseen Miten orkideaa kastellaan. Tässä jutussa kerron vain tavallisimmasta kauppalajikkeesta eli perhosorkideasta, joka nimenomaan on tuollainen epifyytti. Tiesitkö jo tämän?

 

Tarkasta perhosorkidean kunto jo kaupassa ja saat pitkäikäisen kasvin

Malta vielä mielesi, tulen aiheeseen pian. Mutta, jotta sinulla olisi hyötyä oikeista kasteluvinkeistä, pitää sinulla ensin olla hyvä kasvi, jota kannattaa hoitaa. Ja toiseksi tämän ohjeen avulla osaat tarkkailla kasvin kuntoa kotonakin.

 

Ostaessasi perhosorkidean, tarkasta lehtien napakkuus ja juuriston kunto jo kaupassa.

 

Se käy helposti! Perhosorkideat viljellään läpinäkyvissä muoviruukuissa, joten ruukun läpi on helppo tarkastaa juriston väri. Hopenharmaa tai vihreä juuristo on hyvä ja ruskea huono. Ilmajuuret eli ruukusta ulos kasvavat juuret ovat yleensä harmaita ja pulleita. Jos kuivia ryppyisiä juuria on vähän, ei sekään haittaa, sillä ne voi leikata pois. Terveitä juuria ei koskaan leikata, anna niiden kasvaa ja rönsyillä.

 

Tarkista aina kaupassa juuriston kunto. Tarkista myös kastelutarve juuriston väristä.

 

Miten orkideaa kastellaan – helpot ohjeet

Tätähän sä kysyt. 😉 Nyt päästään jo asiaan. Tosi usein asiakas haluaa niin orkidean kuin muunkin kasvin kasteluun tarkat ohjeet. Ja pettyy… Joskus meidän floristien ohjeet voivat tuntua ylimalkaisilta, kun emme pysty kertomaan tarkkaa desimäärää ja kasteluväliä. Ja sehän johtuu juuri siitä, ettei sellaista tietoa voi antaa. Kastelun määrään liittyy aina huoneiston lämpötila, valon määrä sekä ruukun koko. Meillä ei ole laskukaavaa, jolla voisi jokaiselle esittää täsmällisen ohjeen. Tai jos jollakin on, niin olisin siitä kiitollinen. 😀

 

Mutta, ei ole tarviskaan tietää täsmällisiä ohjeita. Hieman tarkkailemalla kasvien kastelu onnistuu kyllä. Ja perhosorkidealla erityisen helposti. Kerroin jo läpinäkyvästä ruukusta, jonka avulla voi tarkkailla juuristoa. Kun juuret ruukun sisällä ovat harmaat eli kuivat, on kastelun aika. Lyhyt upotuskastelu riittää. Nosta ruukku vedestä, kun juuriston väri on muuttunut hopeanharmaasta vihreään. Ja uusintakastelu taas, kun väri on hopeoitunut. Anna ylimääräisen veden valua ruukusta pois ennen kuin laitat sen takaisin suojaruukkuun.  Näin onnistut varmasti.

 

Olet varmaan myös kuullut kerran viikossa upotuksesta. Se saattaa olla oikea kasteluväli joissakin olosuhteissa, mutta varminta on kysyä kasvilta!

 

Kertauksena siis:

Tarkasta kasvin kunto jo kaupassa.

Kysy kasvilta milloin on aika kastella.

Anna orkidean kuivahtaa kastelujen välillä.

 

Huomasin tätä kirjoittaessani, että orkideasta olisikin paljon kirjoitettavaa. Palaan siihen siis myöhemminkin valo-olosuhteiden, tuholaisten, kukinnan ym. osalta. Jos haluat saada tietoa kun artikkelit ovat valmiit, liity uutiskirjelistallemme tästä.

 

Orkideayhdityksen sivuille pääset tästä. Täältä löydät hurjasti tietoa.

 

Ja jos haluat antaa minulle vinkkejä uusiin aiheisiin, vastaa kyselyymme tästä.