Miten orkideaa kastellaan – helppo vastaus ikuisuusongelmaan

Tässä on kysymys, joka on varmaankin yksi kysytyimpiä kysymyksiä: Miten orkideaa kastellaan? Kerron sen teille pian, mutta ensin avaan vähän tätä aihetta. Näin muistat ehkä paremmin kasteluohjeet.

Orkideoita on monenlaisia – Tutustu tavallisimpaan

Orkideoita eli kämmekkäkasveja on satoja eri lajeja ja sukuja, joiden kasvuolosuhteet voivat vaihdella merkittävästi niiden kasvupaikasta riippuen. Esimerkiksi Euroopassa ja tietyillä alueilla Aasiassa, Pohjois-Amerikassa, Etelä-Afrikassa sekä suurin osa Australian lajeista ovat maakasveja, jotka saavat ravintonsa maaperästä.

Suurin osa orkideoista on kuitenkin epifyyttejä, jotka kasvavat muiden kasvien kuten puiden ja puusaniaisten varsilla tai kivien päällä trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Tämä monipuolinen kasvupaikkojen kirjo vaikuttaa siihen, että niiden hoito ja kasvuolosuhteet ovat kotona erilaiset.

Tavallisin kauppalajike on perhosorkidea, joka on epifyytti. Sen kastelutavoista kerrotaan tässä jutussa, mutta on hyvä muistaa, että orkideoilla voi olla erilaisia hoitotarpeita kasvupaikasta ja lajikkeesta riippuen. Oletko sinä tiennyt tämän?

Tarkasta perhosorkidean kunto jo kaupassa ja saat pitkäikäisen kasvin

Ennen kuin pääsemme asiaan, on tärkeää, että sinulla on hyvä kasvi, jonka hoitamisesta voit hyötyä. Lisäksi tämän oppaan avulla voit oppia tarkkailemaan kasviasi ja sen kuntoa kotona.

Kun ostat perhosorkidean, tarkista sen lehtien napakkuus ja juuriston kunto jo kaupassa. Perhosorkideat myydään yleensä läpinäkyvissä muoviruukuissa, joten juuriston värin tarkastaminen on helppoa. Hyvä juuristo on hopeanharmaa tai vihreä, kun taas huono juuristo on ruskea. Ilmajuuret eli ruukusta ulos kasvavat juuret ovat yleensä harmaita ja pulleita. Jos löydät kuivia ja ryppyisiä juuria, voit leikata ne pois, mutta terveitä juuria ei koskaan kannata leikata, vaan anna niiden kasvaa ja rönsyillä.

Miten orkideaa kastellaan – helpot ohjeet

Tämä on asia, josta usein kysytään. Asiakkaat haluavat yksityiskohtaisia kasteluohjeita orkidealle ja muille kasveille. Floristien antamat ohjeet saattavat tuntua epämääräisiltä, sillä tarkkaa määrää tai kasteluväliä ei voida antaa. Kastelutarve riippuu huoneen lämpötilasta, valon määrästä ja ruukun koosta. Ei ole yhtä kaavaa, joka sopisi kaikille. On tärkeää tarkkailla kasvia ja sen juuria. Perhosorkideaa on helppo seurata, sillä sen läpinäkyvä ruukku mahdollistaa juuriston tarkkailun. Kuivat harmaat juuret ovat merkki kastelun tarpeesta. Upotuskastelu on tarpeen, kun juuret ovat vihreät, ja uusintakastelu tarvitaan, kun juuret ovat hopeanharmaat. Anna ylimääräisen veden valua pois ennen kuin laitat kasvin takaisin suojaruukkuun. Parhaiten onnistut, kun kysyt kasvilta sen kastelutarpeesta. Kerran viikossa upotus voi olla oikea kasteluväli tietyissä olosuhteissa, mutta aina kannattaa tarkkailla kasvia.

Kerrataampa vielä:

Tarkasta orkidean kunto kaupassa.

Seuraa orkideaa milloin on aika kastella.

Anna orkidean kuivahtaa kastelujen välillä.