Miksi orkidea pudottaa nuput – oikealla hoidolla vältät tämän

julkaistu kategoriassa: KIVIJALKAKAUPAN AJAN ARTIKKELIT 0

Usein meiltä kysytään, miksi orkidea pudottaa nuput tai kukat ennen aikojaan. Onko sinulle käynyt näin? Ja onko sinulle selvinnyt mistä se johtuu?

 

Yritän käydä läpi syitä nuppujen tippumiseen, jotta voisit tulevaisuudessa nauttia kukinnasta pitkään.

 

Orkidean kasvuolosuhteet

Ennen kuin menen siihen miksi orkidea pudottaa nuput, käyn läpi, millaiset olosuhteet orkidealle kotona olisi luotava, jotta se viihtyy.

 

Orkidea on tropiikin kasvi ja kaupasta ostettu orkidea on kasvanut lämpimässä kasvihuoneessa. Tästäkin voi siis päätellä, että viihtyäkseen, kasvaakseen ja kukkiakseen orkidea tarvitsee yli 20 asteen lämpötilan. Taimivaiheessa kasvihuoneissa kasvua nopeutetaan jopa 27-30 asteen lämpötilalla.

 

Luonnossa epifyyttinä puiden oksistossa kasvaessaan se myös saa hieman varjostusta puiden oksista ja lehdistä. Tästä taas voi päätellä, että hajavalo on hyvä orkidealle. Aamulla tai illalla lyhytaikainen suora auringonvalo ei ole haitaksi, mutta päivällä monta tuntia porottava aurinko ei tee orkidealle hyvää.

 

Orkideoita käsittelevän blogisarjan edellisessä osassa jo kävin läpi orkidean kastelua ja voit lukea siitä lisää tästä. Luonnossa orkidean juureet kastuvat kasteesta ja sateesta ja sitten ne taas kuivuvat. Sen juuret eivät koskaan pääse luonnossa makaamaan vedessä. Orkidea pitää siis siitä, että juuret kuivuvat välillä.

 

Lämmin alusta ja vedoton paikka saa orkidean kukoistamaan.

 

 

Vieläkö mietit miksi orkidea pudottaa nuput

Jos olit tarkkana, niin huomasit ehkä jo miksi?

 

Esimerkiksi kuljetuksen aikana voi orkidea saada liian kylmää. Alle 15 asteen kuljetuslämpötilaa ei sille suositella. Joten jos olet saanut orkidean lahjaksi kylmään aikaan ja sitä ei ole pakattu kunnolla paperiin, voi se piankin pudottaa nuput. Sellofaani ei ole riittävä kylmillä ilmoilla, sillä se ei lämmitä. Anna floristin siis pakata orkidea aina ilman mutinoita, sillä floristi on ammattilainen ja tietää kyllä nämä asiat. 😉

 

Talvella voi liian valoton paikka aiheuttaa nuppujen kuivumisen. Talvella orkidea voi hyvin olla eteläikkunalla tai jos sellaista ei ole, lisävalo olisi tarpeen, jotta nuput jaksavat kehittyä.

 

Vetoisa paikka ikkunan, oven tai ilmalämpöpumpun lähettyvillä voi myös olla syyllinen. En sijoittaisi orkideaa myöskään lähelle takkaa, koska siinä lämmönvaihtelu on tosi kova. Myöskään kuumana hehkuvan lämpöpatterin läheisyys ei ole eduksi.

 

Hyvinkin yllättävä syy miksi orkidea pudottaa nuput on etyleeni. Etyleeni on kaasu, jota hedelmät tuottavat. Esimerkiksi omenat ja banaanit orkidean läheisyydessä saavat kukinnan lopahtamaan muutamassa päivässä. Saman tekee myös joulukuusi. Myös suolalamppu aiheuttaa saman, joskaan en tiedä tuottaako se etyleeniä, vai onko vain muuten orkidean turmioksi. Yllätyitkö näistä? No nyt tiedät.

 

Omakohtaisesta kokemuksesta voin kertoa myös, että jos orkidea on ollut liian pitkään märkänä, voivat kukat lurpsahtaa. Heh. Eli kukat käyvät veltoiksi. Luulin ensin, että orkidea on liian kuiva, mutta juuriston tutkimisen jälkeen havaitsin syyksi liikakastelun. Juuristo oli ruskea ja mätä. Tuota orkideaa ei enää pystynyt pelastamaan ja silloin itsekin oivalsin kuinka helppo orkidean tarpeita on lukea juurista. Kaiken voi opetella myös kantapään kautta. 😀

 

Nyt olet jo pitkällä orkidean kasvatuksessa. Onneksi olkoon! Osaat valita elinvoimaisen orkidean kaupasta sekä kastella sitä oikein, jos luit ensimmäisenkin osan. Ja nyt osaat huolehtia orkideasta niin, että sen kukinta kestää pitkään.

 

Jos haluat jatkossakin saada vinkkejä orkidean kasvatukseen, niin pysypä matkassa liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi tästä.