Miksi orkidea pudottaa nuput – oikealla hoidolla vältät tämän

Usein meille esitetään kysymys, miksi orkidea pudottaa nuppujaan tai kukkiaan ennen aikojaan. Onko tämä tapahtunut sinulle? Ja oletko selvittänyt syytä tähän? Yritän selvittää nuppujen varisemisen syitä, jotta voisit tulevaisuudessa nauttia orkidean kukinnasta pidempään.

Orkidean kasvuolosuhteet

Ennen kuin käsitellään orkidean nuppujen putoamisen syitä, on tärkeää huomioida, että orkidea on trooppinen kasvi, joka on kasvanut lämpimässä kasvihuoneessa ennen kauppaan päätymistä. Orkidea viihtyy yli 20 asteen lämpötilassa, ja kasvihuoneissa sen kasvua nopeutetaan jopa 27-30 asteen lämpötilalla.

Orkidea on luonnossa epifyytti, joka kasvaa puiden oksistoissa ja saa hieman varjostusta oksista ja lehdistä. Hajavalo sopii orkidealle, kun taas liikaa suoraa auringonvaloa on vältettävä, sillä se ei tee orkidealle hyvää. Orkidean kasteluun on myös tärkeää kiinnittää huomiota, sillä sen juuret eivät koskaan saa luonnossa olla vedessä.

Orkidean kukoistamiseen tarvitaan siis lämmin kasvupaikka, jossa on riittävästi valoa ja juuret saavat kuivua välillä.

Vieläkö mietit miksi orkidea pudottaa nuput

Kuljetuksen aikana orkidea saattaa altistua liian kylmälle. Sen vuoksi alle 15 asteen kuljetuslämpötilaa ei suositella. Jos orkidea annetaan lahjaksi kylmällä ilmalla ja se ei ole asianmukaisesti pakattu paperiin, nuput saattavat pudota pian. Sellofaani ei ole riittävä suoja kylmillä ilmoilla, koska se ei lämmitä. On suositeltavaa antaa floristin pakata orkidea ilman mitään muhinoita, koska floristi tietää nämä asiat ammattilaisena.

Talvella orkidean kukinnan kehitystä saattaa hidastaa liian vähäinen valo. Orkidea voi hyvin olla talvella eteläikkunalla tai lisävalo voi olla tarpeen, jotta nuput kehittyvät.

Vetoisat paikat, kuten ikkunat, ovet tai ilmastointipumput, voivat myös vaikuttaa orkidean terveyteen. Orkideaa ei tulisi sijoittaa takan lähelle, koska siellä lämmönvaihtelu on liian kova. Myöskään kuumana hehkuvan lämpöpatterin läheisyys ei ole suotuisaa.

Yllättävä syy orkidean nuppujen pudottamiselle voi olla etyleeni. Etyleeni on kaasu, jota hedelmät tuottavat. Esimerkiksi omenat ja banaanit, jotka ovat orkidean lähellä, saattavat saada kukinnan lopahtamaan muutamassa päivässä. Joulukuusi aiheuttaa myös samanlaisen reaktion. Suolalamppu saattaa myös vaikuttaa orkidean terveyteen, mutta en tiedä, johtuuko se etyleenistä vai onko muuten haitallinen orkidealle. Näistä syistä yllätyt? Nyt tiedät!

Oma kokemukseni kertoo, että jos orkidea on ollut liian pitkään kosteana, kukat saattavat mennä nuutuneiksi. Juurien tutkimisen jälkeen huomasin, että orkidean liikakastelu oli syynä. Juuristo oli ruskea ja mätä. Orkidea ei ollut enää pelastettavissa, ja ymmärsin itsekin, kuinka helppoa on tarkkailla orkidean tarpeita juurien kautta. Kaikki voi oppia myös omakohtaisten kokemusten kautta.

Nyt olet edistynyt orkidean kasvatuksessa. Onnea! Osaat valita terveen orkidean kaupasta ja kastella sitä oikein, jos luit ensimmäisen osan. Nyt osaat huolehtia orkideasta niin, että se kukkii pitkään.