Orkidean lannoitus vaikea asia – vai onko sittenkään

julkaistu kategoriassa: KIVIJALKAKAUPAN AJAN ARTIKKELIT 0

Orkidean lannoitus on asia, mistä kysellään yllättävän vähän verrattuna kasteluun. Oma epäilykseni onkin, että aika harva lannoittaa perhosorkideaansa ollenkaan. Olenko oikeassa?

 

Orkidean luontainen kasvuympäristö on ravinneköyhä

Orkidea kasvaa hitaasti, jolloin sen aineenvaihduntakin on hidasta. Tämän vuoksi ravinneköyhä ympäristö on epifyytteinä kasvaville orkideoille ihan luontainen. Perhosorkidea voikin melko hyvin monta vuotta kotioloissa lannoittamatta.

 

Ravinneköyhä ei kuitenkaan ole sama kuin ravinnoton ja siksi orkideaakin on hyvä lannoittaa sen kasvukaudella. Luontainen kasvukausi voi olla orkidealle vähän eri, kuin meidän oloissa. Pääsääntöisesti voisi ajatella, että orkidea lepää talvikuukaudet, kun valoa on vähän. Asia on tietysti eri, jos annat sille lisävaloa koko talvikauden. Kasvukaudellakaan orkideaa ei suositella lannoitettavaksi kukinnan aikana. Lue kuitenkin ohje myös lannoitepullosi kyljestä, sillä joitakin orkidealannoitteita suositellaan käytettäväksi myös kukinnan aikana.

 

Omilla lannoitteilla orkideat kukoistavat

Orkideoille on ihan omat lannoitteensa. Lue pullon kyljestä lannoitusohjeet ja toimi niiden mukaan, tarkkaillen kasvisi kuntoa joka viikko. Jotkut asiantuntijat ovat sitä mieltä, että lannoitetta tulisi laimentaa enemmän kuin valmistaja käskee. Joka tapauksessa vähemmän on parempi kuin liikaa.

 

 

Liiallisesta lannoituksesta voi merkkinä olla lehtien epämuodostumat ja rusketus lehtien kärjissä. Jos tällaisia merkkejä esiintyy, lopeta lannoitus vähäksi aikaa kokonaan ja kun jatkat, laimenna lannoitetta aiempaa enemmän.

 

Oikea lannoitusväli on riippuvainen lannoitteestasi. Esimerkiksi meillä käytetty Neko ohjeistetaan antamaan joka kolmannella kastelukerralla. Joissakin lannoitteissa joka toinen kerta ja joissakin neuvotaan antamaan lannoitetta joka kerta. Lannoitteen valmistaja tietää parhaiten, miten lannoite on tarkoitettu käytettäväksi, joten lue ohjeet ja myöhemmin sovella ohjetta kokemuksesi mukaan.

 

Ja ehkä mietit, miten lannoite annetaan? On lannoite nestemäistä tai kiinteämpää, laimennetaan se veteen, esimerkiksi ämpäriin. Upotuskastelulla annat siis kastelun ja lannoituksen samalla kertaa ja orkideasi kiittää. Lue edellisestä artikkelista kasteluohjeet.

 

 

 

Verkko täynnä ristiriitaista tietoa lannoituksesta – oma kokemus paras opettaja

Jos lähdet verkosta tietoa etsimään, voit huomata, että joidenkin mielestä kaupan olevat orkidealannoitteet ovat orkidealle haitaksi. Joidenkin mielestä typpeä ja fosforia pitäisi olla 1:1, kun kaupan valmisteissa on helposti typpeä monikertainen määrä. Toisaalta en ole löytänyt vielä mitään valmistetta tai ohjetta lannoitteen valmistukseen, jossa tuo suhde olisi oikea. 😉

 

Joku neuvoo antamaan kahvia orkidealle. No tämän taas tyrmäävät toiset. Joka tapauksessa ohjeita on paljon. Helpoiten saat orkideankasvatuksen alkuun valitsemalla NYT jonkun ohjeen ja alkamalla noudattamaan sitä. Jatkossa tarkkailet orkideaasi ja lisäät tai vähennät lannoitusta sen tarpeiden mukaan. Perhosorkidea ei maksa satasia. Jos menetät sen, ei uuden hankinta ole mahdoton kustannus. Toisaalta ei orkidea myöskään kuole heti, joten nimenomaan viikottaisella tarkkailulla pystyt tekemään korjausliikkeitä ennen menetystä.

 

Alussa esitin kysymyksen Onko orkidean lannoitus vaikeaa vai ei? Tavallaan on, jos luet kaikki ohjeet verkosta. Mutta jos valitset yhden ja “kuuntelet” orkideaasi, saat siitä monivuotisen asuinkumppanin itsellesi. Sen lupaan. 🙂

 

Jos haluat jatkossakin lukea lisää orkideoista, niin saat tiedon uusien artikkelien ilmestymisestä uutiskirjeestämme. Listalle pääset tästä.