Orkidean lannoitus vaikea asia – vai onko sittenkään

Orkidean lannoitus on asia, mistä kysellään yllättävän vähän verrattuna kasteluun. Oma epäilykseni onkin, että aika harva lannoittaa orkideaansa ollenkaan.

Orkidean luontainen kasvuympäristö on ravinneköyhä

Orkidean kasvu on hidasta. Siksi ravinneköyhä ympäristö on luonnollinen kasvualusta perhosorkidealle, joka voi hyvin useita vuosia ilman lannoitusta kotioloissa.

Vaikka orkidea selviääkin ilman lannoitusta, se hyötyy ravinteista kasvukaudella. Orkidean luonnollinen kasvukausi voi poiketa meidän oloissa vallitsevasta, esimerkiksi talvikuukausina, jolloin valoa on vähemmän. Lisävaloa käytettäessä tilanne voi olla erilainen. Orkidea ei kuitenkaan suosi lannoitusta kukinnan aikana. Muista lukea lannoitepullon ohjeet, sillä jotkut orkidealannoitteet suositellaan käytettäväksi myös kukinnan aikana.

Omilla lannoitteilla orkideat kukoistavat

Orkideoiden lannoittamisessa on tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita ja seurata kasvin kuntoa säännöllisesti. Liiallinen lannoitus voi aiheuttaa lehtien epämuodostumia ja rusketusta lehtien kärjissä. Mikäli näitä merkkejä ilmenee, lannoitusta on hyvä vähentää tai jättää kokonaan pois hetkeksi.

Lannoitusväli riippuu käytettävästä lannoitteesta, joten ohjeet kannattaa lukea tarkasti. Esimerkiksi Neko-lannoitetta suositellaan käytettäväksi joka kolmannella kastelukerralla. Lannoitteen annostelu tapahtuu yleensä laimentamalla se veteen ämpärissä ja antamalla orkidealle upotuskastelu. Kastelu- ja lannoitusohjeet löytyvät aiemmasta artikkelista.

Verkko täynnä eri tietoa lannoituksesta – oma kokemus paras opettaja

Verkosta löytyy erilaisia mielipiteitä kaupan orkidealannoitteiden vaikutuksista orkidealle. Joidenkin mielestä valmisteet sisältävät liikaa typpeä ja fosforia, kun taas toiset suosittelevat esimerkiksi kahvin antamista orkideallesi. Alkuun pääset valitsemalla jonkin ohjeen ja tarkkailemalla orkideaasi viikoittain. Tällä tavoin voit säätää lannoitusta tarpeiden mukaan ja välttyä menetyksiltä. Vaikka orkidea ei olekaan erityisen kallis, voit tehdä siitä pitkäaikaisen asuinkumppanin itsellesi, kunhan valitset yhden ohjeen ja seuraat sitä huolellisesti.