Miksi kukat maksavat kukkakaupassa enemmän?

Oletko koskaan miettiny miksi kukat maksavat kukkakaupassa enemmän? Tässä artikkelissa kerron, miksi kukat maksavat kukkakaupassa enemmän, joidenkin mielestä liikaa. Artikkelista voit lukea kolme syytä kukkien “korkeaan” hintaan kukkakaupassa

Aina voi kysyä – puolin ja toisin

Eräs asiakas osti tammikuussa tulppaaneita ja kysyi minulta pakatessani kukkia, oliko tulppaanikausi jo alkanut. Hän kertoi, että marketeissa oli tarjolla enemmän tulppaaneja, ja tämä sai hänet epäilemään, oliko kausi jo käynnissä vai ei. Tämä herätti ajatuksia siitä, että asiakkaille ei ole välttämättä selvää kukkakaupan tarjonnasta ja kausista.

On tärkeää ymmärtää, että tulppaanikausi kestää loppusyksystä pääsiäiseen asti. Vaikka tämä voi olla selvää kukkakaupan yrittäjälle, asiakkaille se ei ole itsestään selvää. On hyvä pohtia muiden yritysten toimintatapoja ja hintoja. Kukkakaupan yrittäjät eivät ylihinnoittele tai rajoita tarjontaa ahneudesta, sillä se ei olisi heidän etunsa.

Haluan avata tätä asiaa hieman enemmän myös sinulle, samalla tavalla kuin kerroin asiakkaalle, joka ei ollut koskaan tullut ajatelleeksi syitä. Mutta ennen kuin selitän, miksi kukat maksavat niin paljon kukkakaupoissa, haluan puhua vielä tarjonnasta, sillä sekin liittyy hintoihin.

Kukkakaupan tarjonta

Kukkakaupassamme on joskus vähän tarjontaa, koska seudullamme on vain yksi kukkatukku, joka palvelee arkisin. Kotimaiset kukka-autot kiertävät myös vain arkisin, joten viikonloppuna tarvitsevat kukat on tilattava etukäteen. Emme voi ostaa isoja määriä kukkia varastoon, koska ne pilaantuvat nopeasti ja niiden myyntiaika on rajallinen.

Joskus emme ota tarpeeksi kukkalajia ja toista liikaa. Ennakkotilaukset auttavat paljon, mutta monien asiakkaiden kukkatarpeet ovat ennakoimattomia. Valitettavasti joudumme joskus heittämään kukkia roskiin, koska ne eivät myy. Tämä on tuskallista, koska menetämme rahaa.

Kukkakauppa on työ, joka vaatii liiketoimintakuluja, ja meidän on maksettava ne voidaksemme elättää itsemme ja työntekijämme.

Kukat kukkakaupan päämyyntituote – ei sisäänheittotuote

Markettien kukkatarjonta on erilainen kuin kukkakaupan, sillä marketit eivät tarvitse suurta voittoa kukkamyynnistä. He eivät myöskään ole huolissaan kukkien hävikistä tai siitä, että myyvät kukkia pienellä katteella. Kukat ovat markkinoilla houkutin, joka houkuttelee asiakkaat sisään ja saa heidät ostamaan muita tuotteita.

Kukkakaupalle kukat ovat päätuote, joten ne hinnoitellaan korkeammalle. Kukkamyymälän tarjonta vaihtelee, ja ennakkotilaukset auttaisivat tässä paljon, mutta monien asiakkaiden kukkatarpeet ovat ennakoimattomia. Kukat ovat myös tuote, joka pilaantuu nopeasti, joten kukkakaupat eivät voi varastoida niitä suuria määriä.

Joskus kukkakaupassa joudutaan heittämään myymättä jääneet kukat roskiin, mikä merkitsee menetettyjä euroja. Tämä on työ, kuten mikä tahansa muukin, ja kaikki liiketoimintaan liittyvät kulut on maksettava, jotta kukkakaupan omistaja voi elättää itsensä ja työntekijänsä. Kukkakaupassa kukkien “myyntiluonne” on yksi syy siihen, miksi kukat hinnoitellaan korkeammalle kuin marketeissa.

Kukkien myyntihintaan vaikuttaa ostohinta

Kukkakaupan kukkien korkeamman hinnan toinen syy on ostohinta. Kukkakauppa ostaa kukkia pienemmissä erissä, joten tukkumyyntihinnat vaihtelevat sen mukaan, kuinka paljon kukkia ostetaan. Verrattuna markettien myyntihintoihin, huomaamme usein, että markkinoilta ostaminen olisi halvempaa. On kuitenkin huomattava, että kukkakaupan tuotteet eroavat usein markkinoilta saatavista tuotteista, mutta tästä aiheesta voimme puhua myöhemmin.

Kukkien tuotteistaminen ja henkilökohtainen palvelu

Kiinnostavaa huomata, että kukkakaupan korkeammat hinnat johtuvat monesta tekijästä. Ensinnäkin, kukkien laatu on yleensä parempi kukkakaupoissa, koska ne tulevat suoraan viljelijöiltä ja ovat tuoreempia. Toiseksi, kukkakaupoissa on yleensä laajempi valikoima kukkia ja erikoisempia lajeja, joita et välttämättä löydä marketeista.

Kolmas syy on työ ja palvelu. Marketissa leikkokukat vain asetetaan ämpäreihin ilman sen kummempaa käsittelyä. Kukkakaupassa kukkakimput avataan ja kukkavarsi käsitellään yksitellen, jotta niiden kestävyys saadaan maksimoitua. Tämä vaatii joissakin pienissä kukkakaupoissa yhden henkilön työskentelyä 1-2 päivää viikossa ja suuremmissa kaupoissa enemmän. Käytetty aika kauppakunnostukseen, kukkien fiinimpi esillepano, kylmäsäilytys (jota ei ole kaikissa kukkakaupoissa), kukkien sidonta kimppuihin, henkilökohtainen palvelu ja sään mukainen paketointi ovat kukkakaupan kuluja, jotka näkyvät kukkien hinnoissa. Lisäksi henkilökohtaisen palvelun lisäksi (jota et saa marketista), voit saada ohjeita kukkien hoitoon ja kuljetukseen pyydettäessä. Saatko nämä palvelut marketista?

Kuten huomaat, on monia syitä, miksi kukat ovat kalliimpia kukkakaupoissa. Kukkakaupat tarjoavat kuitenkin paljon enemmän palveluita kukkien ostajille. Joku saattaa ajatella, että kukkien ostaminen marketista on helpompaa, varsinkin jos ne ovat halvempia. Mutta onko se todella helpompaa? Eikö olekin helpompaa, että joku pakkaa kukat puolestasi, käsittelee ne kestäviksi ja laittaa ne valmiiksi maljakkoon? Tässä on joitakin pohdittavia asioita…